Tarjousmania sai JATKOA! OSTA NYT, MAKSA VASTA ELOKUUSSA!
Aggregaatin valinta

Aggregaatti (generaattori) tuottaa sähköä sinne missä sitä ei ole muuten saatavilla. Yleensä aggregaattia tarvitaan sähkökatkojen aikana omakotitalossa tai mökillä, jossa ei ole sähköliittymää. Aggregaatti on myös kätevä apu rakennustyömailla työkoneiden käytössä ja akkujen lataamisessa, jos muuta sähköä ei ole vielä käytettävissä.

Yleistä aggregaateista | Aggregaatti omakotitaloon tai mökille | Aggregaatin tehon tarve | Sähkön laatu | Aggregaatin kulutus | 1-vaiheinen vai 3-vaiheinen aggregaatti? | Salkkuaggregaatti | Aggregaatit eri käyttökohteisiin

Yleisiä vinkkejä aggregaateista:

• Aggregaatti käynnistetään joko sähköisesti (painamalla nappia) tai käsin (vetämällä narusta).
  • Aggregaattia ei saa käyttää sisätiloissa, sillä siitä erittyy myrkyllisiä kaasuja.
  • Paras paikka sijoittaa aggregaatti on katettu katos. Huomioi, että laatikollisetkaan (salkkumalliset) aggregaatit eivät kestä lumi- tai vesisateita.
  • Paloturvallisuussyistä tulee aggregaatti sijoittaa vähintään 1 metrin päähän rakennuksista, seinistä sekä muista koneista.
  • Muista tyhjentää aggregaatti polttoaineesta, kun se jää käyttämättömäksi pidemmäksi aikaa.

Mieti ennen aggregaatin valintaa:

• Onko aggregaatti helppo käynnistää? Valittavana on helppo sähkökäynnistys tai hieman voimaa vaativa käsikäynnistys.
  • Kuinka suuri aggregaatti saa olla? Saatko sen varastoon tai autotalliin piiloon?
  • Kuinka suuren tehon tarvitset? Mitä laitteita haluat käyttää aggregaatin tuottamalla sähköllä?
  • Kuinka äänekäs aggregaatti saa olla?
  • Kuinka paljon polttoainetta aggregaatti kuluttaa? Kuinka paljon olet valmis sijoittamaan polttoaineeseen?
  • Sopiiko käyttöösi paremmin kalliimpi dieselaggregaatti vai halvempi bensiiniaggregaatti?
  • Tuleeko aggregaatti pysyvästi tiettyyn paikkaan vai liikkuuko se mukanasi?
  • Aiotko käyttää aggregaattia myös herkkien sähkölaitteiden kanssa (TV, tietokone, jääkaappi jne.)?

Aggregaatti omakotitaloon tai mökille

Sähkökatkos voi olla erittäin harmillinen. Pakastettu ruoka voi pilaantua, putket voivat jäätyä talvisin ja mikäli asut maaseudulla voi sähkömiehen saaminen paikalle kestää kauan. Tehokas aggregaatti on hyvä valinta omakotitaloon, mikäli haluat varmistaa jatkuvan sähkönsyötön esim. myrskyn tai muiden tuhojen varalta. Vapaa-ajan asunnoilla aggregaatti voi taas taata mukavuuksia ja helpotusta mökkeilyyn, mikäli sähköliittymää ei ole mahdollista saada.

Aggregaatilla käytettäviä laitteita voivat olla mm.

• rakennuksen valaistus
  • lämmityslaitteet (esim. lämpöpumppu)
  • vesipumppu juomavettä varten
  • keittolevyt ja uuni ruoanlaittoa varten
  • jääkaappi ja pakastin
  • televisio, radio, laturit
  • sähkötyökalut (porakone, sirkkeli jne.)

Aggregaattia voidaan käyttää kolmen erityyppisen sähkölaitteen kanssa.

1. Sähkölaitteet, joilla on resitiivinen kuorma

Näillä sähkölaitteilla on aina samankokoinen kuorma (sähkönkulutus) ja laite ei ota käynnistyshetkellä suurempaa virtaa kuin mitä tuotteessa ilmoitetaan. Esimerkiksi lamput, leivänpaahdin ja sähköpatteri ovat resitiivisen kuorman sähkölaitteita. Näille laitteille voi periaatteessa valita minkä tahansa aggregaatin, mikäli laitteiden yhteenlaskettu tehontarve riittää.

2. Sähkölaitteet, joilla on reaktiivinen kuorma

Nämä laitteet toimivat sähkömoottorilla, jonka suorituskyky on suoraan sidottuna siihen kuinka laadukasta sähköä moottori saa. Huonolaatuinen sähkö aiheuttaa sen, että moottori ei pyöri tarpeeksi nopeasti ja se voi vaikuttaa negatiivisesti sähkölaitteen elinikään. Mm. seuraavissa laitteissa on sähkömoottori: jääkaapit, pakastimet, ilmalämpöpumput, porakoneet ja sähkötyökalut. Tällaisille laitteille on hyvä hankkia tehokasta voimavirtaa tuottava aggregaatti.

3. Sähkölaitteet, joilla on elektroniset kuorma

Nämä sähkölaitteet ovat vaativampia sähkönlaadun suhteen. Ne tarvitsevat toimiakseen erittäin laadukasta ja tasaista sähköä (ns. siniaalto sähköä). Näihin laitteisiin kuuluvat mm. tietokoneet, radiot, mikroaaltouunit ja televisiot. Invertteriaggregaatti tuottaa tasaista siniaaltosähköä ja on oikea valinta herkille laitteille.

Kuinka tehokas aggregaatin pitää olla?

Aggregaatin tuottama jatkuva teho, joka mitataan kilowateissa (kW), on kaikista tärkein ominaisuus, joka määrittelee hyvin pitkälti sen, mihin hintaluokkaan aggregaatti kuuluu.

Aggregaatin tehotarve määritetään sen perusteella millaisten ja kuinka monen laitteen kanssa aggregaattia tullaan käyttämään. Laske näiden laitteiden yhteenlaskettu virrankulutus (wateissa tai kilowateissa). Mieti erityisesti, kuinka monen laitteen kanssa aggregaatin tulee toimia samanaikaisesti. Ota huomioon, että osa sähkölaitteista (esim. porakone, pesukone) käyttää käynnistyshetkellä huomattavasti enemmän sähköä: virrankulutus voi olla joka 2-7 kertaa suurempi kuin tuotteessa ilmoitetut arvot. Mikäli haluat olla 100 % varma jonkin laitteen virrankulutuksesta voit mitata amppeerimittarilla laitteen sähkönkulutuksen.

Jokaisella sähkölaitteella on oma sähköntarpeensa, joka ilmaistaan joko wateissa (W) tai kilowateissa (kW). Tämä on se määrä sähköä, jonka laite tarvitsee ensinnäkin käynnistyäkseen ja sen jälkeen pysyäkseen käynnissä. Sähköntarve vaihtelee erilaisten laitteiden välillä:

• jääkaappi voi kuluttaa 0,3 – 1,3 kW vuorokaudessa riippuen tilavuudesta
  • pakastin voi kuluttaa 0,5 – 1,5 kW vuorokaudessa
  • liesi + uuni -yhdistelmä kuluttaa noin 1,5 – 2,0 kW vuorokaudessa
  • pienet sähkölaitteet (kahvinkeitin, leivänpaahdin, vedenkeitin jne.) kuluttavat n. 0,1 kW per 10 minuuttia käyttöä
  • televisio kuluttaa n. 0,08 – 0,5 kW tunnissa
  • vedenlämmitys kuluttaa noin 1200 kWh vuodessa per henkilö
  • energiansäästölamppu 0,01 – 0,02 kW/h
  • öljypoltin 200 – 500 kWh/v

Aggregaatin maksimiteho on aina suurempi kuin aggregaatin tuottama jatkuva teho ja tämä pitää ottaa huomioon, kun etsit esim. omakotitaloon sopivaa aggregaattia. Osa laitteista vaatii suuremman määrän sähköä käynnistyshetkellä ja jatkuvassa käytössä sähköntarve laskee. Kaikkien laitteiden, jota käytät samanaikaisesti, sähkönkulutus tulee laskea yhteen, kun mietit sopivan tehokasta aggregaattia taloosi.

Huomioi, että herkkiä sähkölaitteita kuten televisiota, radiota, jääkaappi, tietokonetta jne. varten tarvitset aggregaatin, jossa on digitaalinen invertteri. Digitaaliset invertterit tuottavat laadukkaampaa ja tasaisempaa sähköä, joka sopii herkille sähkölaitteille. Tavallisen aggregaatin kanssa nämä laitteet saattavat vaurioitua.

Aggregaatti kotiin
Omakotitaloon ja rakennustyömaalle kannattaa harkita tehokasta aggregaattia. Huomioi myös laitteen liikuteltavuus.
Aggregaatti lomalle mukaan
Helposti liikuteltavat salkkuaggregaatit ovat käteviä mm. mökillä, matkailuautossa ja veneessä.

Sähkön laatu

Aggregaattien tuottaman sähkön laadussa on suuria eroavaisuuksia. Digitaalisten invertteriaggregaattien sähkö on siniaallon muotoista eli samaa kuin tavallisessa sähköverkossa. Muissa malleissa sähkö saattaa sisältää yliaaltoja tai aaltomuoto voi olla vääristynyt. Sähkön laatu pitää huomioida, mikäli tulet käyttämään aggregaattia herkkien sähkölaitteiden kanssa, esim. television, jääkaapin, radion tai tietokoneen kanssa.

Aggregaatin kulutus - Bensiiniaggregaatti vai dieselaggregaatti?

Aggregaatit käyttävät joko bensiiniä tai dieseliä polttoaineena. Bensiinikäyttöiset aggregaatit ovat hintatasoltaan alhaisempia kuin vastaavat dieselkäyttöiset laitteet. Dieselaggregaatti kuluttaa vähemmän polttoainetta kuin bensiiniaggregaatti. Aggregaatin polttoaineen kulutus riippuu moottorin koosta; pienemmät aggregaatit voivat kuluttaa niinkin vähän kuin 0,5 litraa tunnissa kun taas suuremmat aggregaatit saattavat kuluttaa useamman litran tunnissa.

Dieselaggregaateissa voi käyttää turvallisesti polttoöljyä dieselin sijaan. Tämä tulee edullisemmaksi, sillä polttoöljyä ei saa käyttää liikenteessä ja on siten kevyemmin verotettua. Dieselaggregaatit ovat myös pitkäikäisempiä kuin vastaavat bensakäyttöiset.

Esimerkki aggregaattien kulutuksesta:

• 4 kW bensiiniaggregaatti kuluttaa 3000 tunnin aikana 3 750 litraa bensaa
  • 4 kW dieselaggregaatti kuluttaa 3000 tunnin aikana 3 500 litraa polttoöljyä

Moottorin kierrosluku

Rpm (revolutions per minute) kertoo, kuinka monta kierrosta aggregaatin moottori pyörii minuutissa. Mitä pienempi kierrosluku moottorilla on, sitä pidempi käyttöikä moottorilla tulee olemaan. 3000 kierrosta per minuutti pyörivien aggregaattien käyttöiät ovat suurin piirtein:

• 300 - 1 000 tuntia halvimmilla aggregaateilla
  • 1 000 - 3 000 tuntia laadukkaalla moottorilla
  • 3 000 - 10 000 kehittyneellä kansiventtiili moottorilla

1500 kierrosta per minuutti pyörivien aggregaattien käyttöikä on noin: 10 000 - 40 000 tuntia mallista riippuen. Mikäli tulet käyttämään aggregaattia paljon, tulee hitaampikierroksinen malli olemaan halvempi pitkässä juoksussa.

1-vaiheinen vai 3-vaiheinen aggregaatti?

Jos kohteessa tarvitaan 3-vaiheista virtaa eli ns. voimavirtaa, kannattaa valita 3-vaiheinen aggregaatti. Muissa tapauksissa käyttöön riittää 1-vaiheinen valovirta-aggregaatti.

Aggregaatin tuottama teho jakautuu vaiheiden määrän mukaan, eli esim. 6 kVA (kilovolttiamppeeri) aggregaatista, jossa on 3-vaihetta, saat vain 2 kVA / vaihe. Tämä sinun tulee ottaa huomioon, kun suunnittelet mitä kaikkia sähkölaitteita aggregaatin tulee pyörittää samanaikaisesti. Tavallisesti yli 6 kVA aggregaatit ovat 3-vaiheisia. Huomioi, että 3-vaiheisella 6 kVA aggregaatilla ei voi käyttää yli 2000 W 1-vaiheisia laitteita.

Salkkuaggregaatti

Salkkuaggregaatit ovat pieniä, hiljaisia ja tehokkaita aggregaatteja. Ne on “pakattu” vahvan ja kestävän muovikuoren sisälle, joka suojaa aggregaattia kolhuilta ja kosteudelta. Salkkuaggregaatti on usein kooltaan pienempi kuin tavalliset aggregaatit, joten se sopii hyvin esim. matkailuautoon, veneeseen ja muihin pienempiin tiloihin. Pienen kokonsa ansiosta salkkuaggregaatit ovat usein myös erittäin kevyitä verrattuna tavallisiin aggregaatteihin, joten niitä on helppo kantaa mukanaan ja siirtää.

Salkkuaggregaateissa on usein digitaalinen invertteri, jonka ansiosta salkkuaggregaattia voi käyttää myös herkkien sähkölaitteiden kuten televisioiden ja tietokoneiden kanssa.

Salkkuaggregaatin hyödyt

• Pienikokoinen, joten se sopii hyvin veneeseen tai asuntoautoon
  • Kevyt, joten sitä on helppo siirtää ja kantaa mukaansa
  • Kätevä kantokahva helpottaa siirtämistä
  • Käyntiääni on hiljaisempi muihin aggregaatteihin verrattuna ja näin ollen sen voi sijoittaa myös lähelle asutusta
  • Digitaalinen invertterin ansiosta se sopii käytettäväksi monipuolisten sähkölaitteiden kanssa

Näin toteutat omakotitalon sähkönsyötön aggregaatilla

• Koko talo tulee kytkeä pois valtakunnan sähköverkosta, jotta aggregaatti voi tuoda sähköt koko omakotitaloon.
  • Sähkölaitteet, jotka kuluttavat erityisen paljon sähköä kannattaa sulkea kokonaan, jotta ne eivät syö sähköä ja näin aiheuta ylikuormitusta aggregaatille.
  • Sulaketauluun pitää tehdä oma liitäntä aggregaattia varten.
  • Ammattitaitoisen sähkömiehen täytyy tehdä liitännät. Asennus vaatii verkonvaihtokytkimen sähkökeskukseen.
  • Mieti minne aiot sijoittaa aggregaatin: monet sijoittavat aggregaatin ulos koska se vaimentaa aggregaatin melua. Muista, että aggregaatti täytyy suojata kosteudelta. Voit sijoittaa sen esim. vajaan tai varastoon omakotitalon pihalle.
  • Aggregaatin sijoittamisessa tulee myös huomioida, ettei aggregaatti saa kuumentua liikaa: se tarvitsee reilusti hengitystilaa ympärilleen.
  • Huomioi myös, että aggregaatin hankkiminen omakotitaloon on pitkäaikainen ratkaisu. Saatat siis tarvita huoltoa ja varaosia aggregaattia varten. Tässä tapauksessa tunnetut merkit nouset halvempien valmistajien ohi.

Aggregaatit eri käyttökohteisiin

Aggregaatti mökille, matkailuautoon, veneeseen

Mökillä on myös tarve saada sähköä. Salkkumalliset aggregaatit ovat kevyitä ja hiljaisia, ja näin ollen ihanteellisia lomakäyttöön.

Aggregaatti työmaalle tai omakotitaloon

Työmaakäyttöön ja omakotitaloon kannattaa suosia aggregaattia, joka tuottaa laadukasta virtaa pitkäksi aikaa. Valitse pyörillä oleva malli, jota on helppo siirtää.

Aggregaatit tapahtumajärjestäjille, messuille ja toreille

Erilaisissa tapahtumissa tarvitaan virtaa, ja aina sitä ei ole mahdollista paikan päällä saada. Suosi hiljaisia ja helposti liikuteltavia malleja.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.